FM Atlet – Test

Hej,

Igår genomförde jag FM atlet, som är ett fys-test inom Försvarsmakten. 10km löpning, bänk och chins är delmomenten och som därefter ligger till grund för en uträkning som avgör om du blir 1:a, 2:a eller 3:e gradens atlet inom försvarsmakten.

Ett exempel för uträkning ser ut så här:

Löpning 10 km (Tiden i hela minuter x 5) – Antalet kg i bänk – Antalet chins x 2 = poängsumman.

Exempel: Milen på 40 minuter, 80kg i bänk och 15 chins.

40 x 5 = 200

200 – 80 = 120

120 -30 = 90 poäng.

Detta ska göras inom 24 timmar i följande ordning bänk, chins och löpning. För att vara 1:gradens atlet ska man få en poängsumma på 50p eller mindre.

Eftersom med i det militära skidskyttelandslaget tänkte jag att detta test var något att prova på. Kan erkänna att jag tränat lite extra bänk och chins under maj för att göra ett försök på att komma under 50p.

Dock hade jag som plan att göra alla tre delmoment i ett och samma pass (2 timmar). Såhär gick det:

Bänk: Man har 5 st försök på sig. På mitt första klarade jag 85kg. Klarade 90kg i mitt andra försök relativt lätt, vilket också var tangerat pers. Sedan följde ett dåligt försök på 92,5kg. Gjorde sedan ett försök till på 92,5kg, men då var det slut med kräm i musklerna och sparade energin till chinsen.

Chins: Efter några minuter vila gav jag mig på chinsen och lyckades göra 22st, vilket var pers med 2 st.

10 km löpning: Hade räknat ut att 36 minuter skulle räcka för att gå under 50p, men siktade in mig på 35 minuter. En tid jag tänkte att jag skulle klara av med en relativt behaglig insats. Hellre öppna något långsamt och sedan öka eftersom för att få en så behaglig löpning som möjligt. Men det blev inte så behagligt, 28 grader varmt(och kvavt) i Östersund denna dag. De första 3 kilometerna gick fint, sedan började kännas mer och mer. Sista 4km var sjukt jobbigt och jag fick gå länge på rött. Det var inte alls behagligt och jag fick slita rejält för att fixa 35 minuter, men lyckades. 34.53 blev sluttiden, vilket då räknas som 34 min. Jag sprang en bana med start och mål i badhusparken i Östersund. Samma bana som vårruset går på om några dagar. Alltså en “officiell” bana med lika många höjdmeter som fallhöjd.

Resultat:

34 x 5 = 170. 170-90=80. 80-44= 36p

Det är jag nöjd med. Återstår att se om man kan matcha resultatet i framtiden. V

Vad får ni för poäng?

 

Image

Här nedan finns en längre version om reglerna, det är ett utdrag om  bestämmelserna för testerna:

ATLETOFFICER

1.  Bakgrund och syfte

Enligt Försvarsmaktens bestämmelser avseende Idrott och fysisk träning är officerens föredöme, attityd och förmåga viktiga förutsättningar för att uppnå och bibehålla ett högt fysiskt stridsvärde vid våra förband.

För att stimulera officerare till ett målinriktat långsiktigt regelbundet tränande avseende styrka, kondition och uthållighet har utmärkelsen ”ATLETOFFICER” instiftats och har genomförts inom armén sedan 1993 med ett mycket positivt resultat.

För att attitydpåverka  samtliga officerare inom hela  försvarsmakten omfattas samtliga officerare inom försvarsmakten av denna skrivelse

Atletofficers bestämmelser och krav av 1993 utgick från en manlig maximal prestatationsförmåga inom tävlingsidrotten.

De nya atletofficersbestämmelserna   av 1998 innehåller  även bestämmelser och krav baserade på en kvinnlig maximal prestationsförmåga inom tävlingsidrott.

Atletofficersprovet  genomföres därför i en Damklass och i en Herrklass

Atletofficersprovet som är ett frivillig maximalt idrottsprov vilken ska stimulera till träning får inte förväxlas med Försvarsmaktens fysiska baskrav vilka bl.a.  har som grund arbetsfysiologiska krav utgående  ur behovet  av en viss fysisk prestationsförmåga för lösande av befattningsuppgift oberoende av ålder och kön.

Det  kvinnliga atletofficersprovet genomfördes  på försök mellan 1997-04-12 — 1998-06-25  och har därefter utvärderats .Efter  utvärderingen har detaljer  i utformningen av bestämmelserna justeras.

Bestämmelserna för det kvinnliga atletofficersprovet är framtagna av

Fk Ulrika Sterning PB 9  vid ett  ”enskilt arbete”  inom Idrott vid KHSAK,

 

2.2  Detaljbestämmelser

På grund av arbetsfysiologiska grunder genomförs provet under 24 timmar  i följande ordning: Bänkpress, armhäv och löpning.

Bänkpress

Poängberäkning sker på hela kilo som vid behov avrundas uppåt. 5 försök disponeras och det bästa resultatet räknas. Internationell skivstång bör användas. Man kan som testad få hjälp med att lyfta ut skivstången till utgångsläge d v s raka armar. Skivstången sänks ned till stilla- liggande (del av sekund) på bröstet. Man får inte studsa upp skivstången från bröstet, ej heller lyfta sätet från bänken eller fötterna från golvet under pressen. Skivstången ska med jämn rörelse pressas upp till raka armar.

”Lyftarbälte eller s.k. ”lyftartröja” får ej bäras.

Armhäv

Utgångsläge hängande i raka armar. Hävning till dess att hakans nedre del befinner sig över räckets, stångens alt bommens övre del. Räcket kan fattas med handflatorna mot eller från ansiktet. För att underlätta kontrollen av raka armar i nedre läget bör momentet utföras i ett plagg där axelpartiet är synligt.

Minst 1 st skall genomföras för att poängberäkning skall kunna ske.

Stång, bom må tejpas. Talk och handskar må användas.

Dragremmar får ej användas

Löpning

10 km löpning på en kontrollmätt, lätt kuperad bana av landsvägskaraktär.

För att erhålla poäng får den prövande ej överskrida sitt tidskrav på 10 km

löpning enligt FM Baskrav.

3. POÄNGBERÄKNING

Nedan redovisa 1993:års  poängberäkningssystem. Detta för att underlätta samt ge möjlighet till jämförelser för poängberäkningsystemet i den kvinnliga klassen.

Den tid i hela minuter man sprungit 10 km på multipliceras med 5.

Då får man en utgångssumma. Därefter drar man ifrån det antal kilo man lyft i bänkpress ifrån utgångssumman. Man har då fått en ny utgångssumma.

Slutligen multiplicerar man antalet gånger man hävt sig med 2 och drar ifrån det talet från den nya utgångssumman och har därmed fått en slutgiltig summa.

Denna slutliga summa är slutpoängen vilken kommer att avgöra vilken grad av utmärkelse av ”atletofficer” som tilldelas.

3.1 HERRKLASS

Exempel :

Löptid: 40 min     vilket ger            40 * 5   = 200

Bänkpress: 75 kg vilket ger        ( 200 – 75  )                          = 125

Armhäv: 10 st       vilket ger      10 * 2 = 20        ( 125 – 20 )            = 105

Slutpoäng: 105

För erhållande av utmärkelse ifylls  tävlingsblankett HERRKLASS enligt bilaga 1.

3.2  DAMKLASS

Eftersom enkelhet genomsyrar hela atletofficersprovet, får det inte vara krångligt att räkna ut poängen i den kvinnliga tävlingsklassen.

Därför kommer en tabell med färdiguträknade poäng att användas, se bilaga 3.

Efter  avläst resultat  i tabellen fyller man i detta i tävlingsformuläret för den kvinnliga klassen, se bilaga 2.

Löpning

Den tid man sprungit multipliceras med 0,85. Detta för att kompensera den 15% skillnad i maximal syreupptagningsförmåga som finns i tävlingsidrotten löpning avseende manlig-kvinnlig maximal prestationsförmåga.Därefter multipliceras den nya tiden med 5. Då har man fått utgångssumman i poängberäkningen. Observera att endast heltal gäller som avrundas nedåt vid multipliceringarna. Ex:

Löptid: 48 min 48 *0,85 = 40,8 => 40 40 * 5 = 200

Bänkpress

Poängberäkningen sker på endast hela kg. På  internationell tävlingsstång kan minsta höjning av vikten vara 0,5 kg varvid hela kg räknas med avrundning uppåt till närmaste högre kg tal.

Det antal kilo man lyft multipliceras med 2.5  då Kvinnors totala muskelstyrka i överkroppen motsvarar 40% av mäns totala muskelstyrka i överkroppen.

Därefter dras det nya talet ifrån utgångssumman. Observera att endast hela kilo som avrundas nedåt gäller vid uträkningen. Ex:

Bänkpress:   45 kg 45 * 2,5 = 112.5 => 112                      200 – 112 = 88

Armhäv

Det antal gånger man hävt sig ska multipliceras med 1,15 vilket motsvarar de 15% mer kroppsfett kvinnor generellt har.

Därefter multipliceras det nya talet med 2,5 vilket motsvarar de 40% kvinnor har av total  muskelstyrka i överkroppen jämfört med män.

.

Slutligen multipliceras detta tal med 2, precis som i nuvarande atlettävling.

För att göra detta enkelt och därmed slippa multiplicera tre gånger, multipliceras 1.15 med 2,5 och med 2 vilket ger talet 5,75.

Det antal hävningar man gjort multipliceras med 5,75. Observera avrundningen i följande intervall, från 0,5 och uppåt avrundas till närmaste högre heltal

(10,5 => 11). Ex Armhäv :1 gång = 1 * 5,75 = 5,75 => 6  =    88 – 6 = 82 Slutpoängen blir då 82.

4.  GRADER

Atletofficer av 1:a graden:     mindre eller lika med        50 poäng

Atletofficer av 2:a graden:                   51-80 poäng

Atletofficer av 3:e graden:                   81-130 poäng

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.