Simon

Info
Född: 1991simon21
Bor: Östersund
Hemort: Idre
Klubb: Lima Biathlon (skidskytte), Idre SK (längdskidor)
Intressen: Idrott, resa, entreprenörskap, toppturer och vänner.
Utbildning: Kandidatexamen Idrottsvetenskap Mittuniversitetet, (180 hp) och kurser inom Digital marknadsföring samt Sports management.

 

Framtida mål: & VM Östersund 2019

 

 

Vägen så långt

Uppväxt i Idre med ett extremt idrottsintresse. Utövade många idrotter, allt från bollsporter som golf och fotboll till andra skidsporter som alpint och skicross. Men valet föll ganska lätt på längdskidor när jag valde gymnasium. Dess förinnan hade jag kommit i kontakt med skidskytte för första gången. Vid ett läger SSSF anordnade provade jag skidskytte och fick fortsatt vara förtroende att delta vid ytterligare läger i en så kallad Ungdoms-OS träningsgrupp. Året efter som 16 åring vann jag guld i mitt första SM. Men detta ändra inte mina planer att gå skidgymnasiet (längdskidor) i Mora. Slopade dessutom drömmen om Ishockey-proffs då.

På skidgymnasiet i Mora levde man livets glada dagar och utvecklades som människa och skidåkare. Främst meriter under juniortiden blev en 4:a plats vid JSM & 2:a Sverigecup. Längdskidor prioriterades främst, men tränade skidskytte lite sporadisk. Besökte skyttevallen i Hemus alldeles för sällan. Men lyckades ändå kvalificera mig till Ungdoms-OS 2009 och tog ytterligare några SM-tecken i skidskytte. Sista året som junior, hamnade jag utanför JVM-truppen. Trots goda resultat.

Det gav mig motivation att försöka nå JVM i skidskytte, för att få åka ett internationellt mästerskap på juniornivå. Möjlighet fanns då man inom skidskytte är junior ett år längre. Jag kom till JVM och slutade som bäst på en 22:a plats i ett välmeriterat startfält. Åktiderna var bra. Men jag blandade och gav i skyttet. Jag tappade mer tid “stav-till-stav” än tid i spåret. Trots att åktiderna var 30 minuter och skyttet tog mellan 2-3 minuter. Jag hade blivit ännu vassare som skidåkare och fick med mig från denna säsong fler SM-tecken i skidskytte, men också medalj på U-23 SM i längdskidor.

Den nya utmaningen som skidskytte gav mig förde mig till Östersund för att kombinera studier med elitidrott. Detta efter en kort sejour i Falun. Denna säsong började jag träna skytte regelbundet. Säsongen gick bra. Men satsningen omfattade fortfarande längdskidor och skidskytte. I längdspåren tog jag en 12:e plats på senior-SM och en Silvermedalj och en 4:e plats på U-23 SM. Skidskyttesäsongen belönades med en Landslagsplats i Utvecklingslandslaget 2013-14. Från och med då var skidskytte högst prioriterat. Ett val jag är nöjd med. Skidåkning i sin roligaste form dvs skate samt utmaningen med skytte gör idrotten spännande!

Första året som skidskytt var bra. Mycket internationell tävlande och erfarenheter. Debuterade både i IBU-CUP, EM och Världscup. Världscupdebuten i Oberhof var häftig och med en 51:a plats kvalificerade jag mig för efterföljande jaktstart.

Andra året som skidskytt, tillika förra året, gick inte lika spikrakt uppåt. Men tillhörde U-laget och åkte både EM och IBU-CUP. Oftast sviktande skyttet. Med höga mål, så var säsongen ingen höjdare. Men när Wolfgang Pichler tog ut 2015-16 års landslagstrupp fick jag förtroende. Där är vi nu och jag tränar mer än någonsin. Både fysisk och skytte. Detta med hög motivation mot OS 2018 och Hemma-VM 2019.

Från säsongen 2016/17 tränar jag med Team Skididott

 

Urval Meriter:

• 12st SM medaljer från ungdoms SM och junior SM
• 2 medaljer i U23 SM längd och 1 SM medalj senior Skidskytte
• 22:a JVM skidskytte 2012
• 51:a i världscupdebuten 2014
• 33:a EM 2014

Meriter 2017/18

1:a SM Masstart

3:a SM Sprint

11:a IBU cup Sprint, Ryssland

12:a IBU Cup Sprint, Italien

7:a Militär VM, 15km skate