Topptur kring Storulvån

Igår var vi ett gäng som toppturade i Storulvån, förutom jag och Jenny även Daniel Gustavsson, Bettan Högberg och Hampus Lindblom.

Vi parkerade mellan bergen Norder Tväråklumpen och Storsnasen, någon kilometer från Storulvåns Fjällstation. Storulvån har på senare år blivit ett eldorado för toppturer, med Getryggen som ett bra berg för nybörjare. Dessutom är det ingen anmarsch till alla dessa toppar att tala om, tror inte det finns många ställen att bara kliva ut från bilen och starta vid foten av bergen. Storulvån har ju alltid var en plats dit entusiaster för friluftsliv sökt sig. Antingen för att vandra eller gå “vanliga” turer på skidor. Bland annat finns ju möjligheterna att gå från Storulvån till både Sylarnas Fjällstation och Blåhammarens Fjällstation.

Hur som helst har intresset för toppturer på skidor eskalerat de senaste åren. När jag för 8år (2011) gjorde min första topptur med Linus Karlsson, Daniel Nordebo och Anton Sjökvist visste knappt någon av mina kompisar vad det var för något. Då gick jag ändå sista året på skidgymnasiet och alla kompisar bestod av människor som på något vis älskande att åka skidor.

Jag och Linus gjorde en topptursresa som vårat avslutande arbete i kursen projektarbete på gymnasiet. Vi genomförde en resa med allt vad det innebär med planering och genomförande. Vi läste på om laviner samt säkerhetsutrustning och hur man ska agera på fjället. Vi dokumenterade även det hela genom att göra en kortare film (som ligger kvar på youtube). Daniel Nordebo följde med som vår mentor, han jobbade då på skidgymnasiet i Sveg. Anton Sjökvist följde med som sällskap och gick bland annat uppgiften att vara chaufför.

Det blev en rolig upplevelse och kanske var vi något av pionjärer för längdskidåkare på topptursskidor. För nu ser man nästan var och varann längdskidåkare.
Våran topptursdag blev väldigt lyckad med sol och värme, dessutom nästan ingen vind. Prognosen meddelade lite vind, men det var mindre än förväntat.
Jag hann med att ta fyra toppar denna dag, Lillsnasen, Sönner Tväråklumpen, Getvalen och Storsnasen. Försökte att rita ut rutten på kartan(längst ner) med röd färg upp och grön ner.

Snön var för det mesta mjuk och smörig, men härlig skidåkning. En dag att minnas! Topptur i Storulvån rekommenderas.

VIRB Picture

2332AF02-1000-47FC-9008-78914FC0FC4C

B5BA32E5-C0FA-4202-ACBF-1B84858CFF52

2BC5AFD7-0951-4BCA-A17D-7BD9E0DB5572

A523E266-E7AD-4AA3-8275-924B3A324235

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.