Vad utvisar framtiden?

Vad framtiden utvisar är svårt att veta. Men skidskyttesäsongen är slut sedan länge, men den är inte helt slut förrän man har summerat den, utvärderat och satt nya mål för framtiden.

Jag utvärderar för mig själv under resans gång och kommer med flera idéer under pågående process vad jag kan göra bättra, vad jag vill göra och vad som kan utveckla mig.

Av flera mål under vintern så uppnådde jag många av dem. Ett specifikt mål var att kvalificera mig för världscuplopp. Det är den nivån jag vill tävla på och jag vill vara på den nivån för att fortsätta kunna utveckla mig och fortsätta känna drivet inom skidskytte.

Det är främst utveckling och utmaningar drivs jag utav. Jag drivs mer av utveckling och prestationer än resultat. Men resultat krävs för att tävla på på exempelvis världscupnivå.

Men med störst fokus på min egna prestation och på vad jag kan göra så kommer resultaten av sig själv, förr eller senare. Mycket handlar om att vara här och nu. Inte blicka för långt fram. För blickar du för långt fram går du miste om det du upplever i detta nu och du missar att vara närvarande som krävs för en bra prestation. Som t.ex en bra avfyring och därmed en träff istället för bom.

Hur som helst så är det en stor bonus att besöka nya länder genom skidskyttet, i vintras blev Kanada och USA nya länder att besöka för mig i samband med tävlande i världscupen. Upplevelser är också en anledning till att jag idrottar. Dessa upplevelser uppskattar jag mycket. Även under träningsåret, kanske ännu mer än under tävlingsåret. Man hinner uppleva mer på ett träningsläger än vid tävlingar, tycker jag.

Blickar jag tillbaka minns jag speciellt träningsläger i Sognefjell, Bessans(Frankrike) och Livigno(Italien). 3 väldigt fina ställen, som var härliga att uppleva.

När jag sedan blickar framåt, så funderar jag hur en fortsatt satsning kan se ut. Vid en ev. plats i ett landslag är en satsning ett lätt beslut. Men utanför och på egen hand är det mycket svårare att ta. Det är ett alldeles för stort lass att dra själv eller i ett litet team. Det handlar om att skapa förutsättningar i form av sponsorer, material (framför allt skidor) och övriga resurser. Detta tar tid och kraft från den sportsliga delen. En satsning på egen hand innebär att du måste prioritera tiden på saker runt omkring idrotten istället för att bara fokusera på träning och återhämtning.

Måste jag lägga för mycket energi och tid på det runt omkring känner jag att det är svårt att fortsätta utveckla mig själv som skidskytt på ett prestationsstadium, och det är som sagt det jag drivs utav. Det är inte heller lätt att slå sig in och konkurrera på högsta nivå, när de man tävlar mot faktiskt har mycket bättre förutsättningar och uppbackning från heltidsanställda tränare och serviceteam. Ju högre nivå du tävlar på, ju mer är det små detaljerna som avgör.

Jag kan såklart genomföra en satsning. Men ibland har jag svårt att motivera för mig själv att jag ska ägna mer en ett heltidsarbete på min idrott utan att veta om jag får chans att utvecklas. Utan att veta på vilken nivå jag får tävla på och utan att veta om jag kommer ha någon inkomst under året.

Man är allt för beroende av vad andra tycker och bedömer vid till exempel uttagningar till världscuper och IBU-cup tävlingar. Uttagningar som påverkar om du har chans att utvecklas eller inte.

Detta år har jag bedrivit min satsning mycket på egen hand. Jag har i stort sett tränat själv, planerat min träning själv, vallat själv vid uttagningstävlingar, ansvarat för mitt material på egen hand, skapat förutsättningar och jobbat mot sponsorer. Dessutom har jag pluggat, vikarierat på skidskyttegymnasiet i Sollefteå och jobbat på några projekt som i sin tur kanske kan skapa förutsättningar för ett elitidrottande.

Allt detta med grundsyfte att bli en bättre skidskytt men också att utveckla mig på flera plan.

Med tanke på hur mycket jag gjort på egen hand jämfört med många utav mina konkurrenter så är jag faktiskt lite överraskad och stolt över mig själv. Stolt över att jag lyckats komma så långt och tävla på den nivån jag har gjort i år. Stolt att mitt idrottande tagit mig runt om i världen. Kanske har jag nått en platå i utvecklingen. Men att bara komma till den nivån och hålla sig på den nivån tycker jag är bra när man sköter allting själv.

Jag är inte helt ensam om att sköta allt själv. Flera skidskyttar/skidåkare jag känner gör också det. Men man kan inte kräva att utvecklingskurvan alltid kommer gå uppåt när man gör en satsning utanför landslag.Speciellt när det börjar handla om mindre och mindre detaljer. Träna kan jag göra själv på ett bra sätt, träna är det lättaste i en satsning. Men tex att få optimalt glid genom bra skidor, bra slipning och bra valla för dagen är svårare för mig att påverka. I ett landslag kan man däremot ställa sig frågan när inte utveckling sker.

Jag trivs med att göra andra saker och utveckla mig på flera plan, men ska jag kunna tävla på en ännu högre nivå måste jag skära ner på andra saker och hitta stöd/hjälp från olika håll för att skapa fortsättningar för en satsning där jag känner att jag utvecklas.

Tilläggas ska göras att jag har väldigt bra stöd från många håll. Personer som hjälper mig och ger input på vissa håll. Det är mycket tacksamt. Jag tänker även på klubb och sponsorer. Jag tänker också på Team Skididrott, där jag fått mycket hjälp och en del resurser som skapar förutsättningar i skidskyttespåret. Teamet har varit en seriös satsning. Men vi har varit en liten grupp inkl. ledare som har lagt ner mycket tid. Tid som läggs ner utöver träning, återhämtning, jobb, familj osv.

Vad som sker härnäst och hur jag ska utforma min satsning får vi se. Men jag vill framåt och uppåt. Förutsättningarna för framtiden kanske får avgöra om jag kan se mig utvecklas inom skidskyttet. Kanske ska man satsa på att utveckla en teamverksamhet? Kanske dyker andra möjligheter upp?

Kanske kan utvecklingen ske på andra vis, som genom utbildning och jobb. Kanske genom mitt projekt med träningsrådgivning Minprestation.se som jag utvecklar dagligen.

En sak är säker, jag kommer inte sluta träna och jag kommer inte sluta vilja utvecklas. Varken inom idrott eller på andra plan. Men mina nästa mål har jag inte slagit fast än. Men snart vet jag vilken riktning jag ska ta!

919B76A9-2376-407A-A8FA-EEBF77990996

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.