Jodå, det tränas på även denna vecka. Några mäktiga pass har man ju hunnit med. I Tisdags körde vi 3×40 minuter intervall. Tröskelfart och på skejtrullskidor. Alla intervallpass körs i skejt. Inga löpintervaller eller klassiska rullskidintervaller nu. Det är väldigt grenspecifikt och det är ju skejt vi ska bli bra på. Man har ju tex (nästan) aldrig sett en löpare göra något annat än löpa och man har aldrig heller sett en cyklist träna annat än cykel… Så det är nog ett skidåkare/skidskyttefenomen att träna så allsidig och alternerande träning. Men det är ändå något jag kan tycka är bra egentligen.

Screenshot_2015-09-08-18-46-36
Pulsfil 3×40 min A3

Styrka och löpning som andra pass under tisdagen.

 

 

 

Ski-erg

Apropå alternativ träning så kör vi faktiskt Ski-erg som ett inslag i träningen. Denna maskin som blir allt vanligare i svenska gym, kan man bli rejält trött i och få upp hög puls med. Men för oss är tanken att detta är Uthållighetsstyrka för överkropp.

I onsdag körde vi test på 7,5km. Första gången för mig. Andra tillfället för några andra. Hade ingen aning om hur man skulle lägga upp testet eller vilken tid man skulle satsa på. Men läste på storbloggaren Erik Wickströms blogg om Ski-erg, då jag vet att han (med en 25:e plats i Vasan) brukar köra mycket av denna träningsform och har stenkoll på tider. Såg att under 18 minuter verkade som en bra tid på 5 km. Detta motsvarar 1,50-fart/500m. Tänkte att det kunde vara ett riktmärke och sedan försöka hålla farten distansen ut.

Testet i sig var sjukt jobbigt. Speciellt efter en för offensiv öppning. . Mycket jobbigare än vad jag trodde och då trodde jag ändå att det skulle vara väldigt ansträngande. Tror det konstanta arbetet och displayen med tider framför sig gör sitt.

Efter att skickat upp plusen i ny toppnotering, 202 slag/min, sen gymnasiet (4 år sedan) fick jag sluttiden 27.23 (17.54 på 5 km). Det var bra. Bra för mig, då jag inte ser mig som särskilt vass på varken stakning eller ski-erg. Men det mest anmärkningsvärda är den höga pulsen. På förra veckans maxtest noterades  198 slag/min och 200 slag/min vid sprinten på rullskidskytte-SM förra helgen. Vilket redan då var en toppnotering med ca 5 slags marginal på flera år. Vet ej vad som hänt, men uppenbarligen är ski-erg bra om man vill pressa pulsen. Kul också att man gör det på ett pass kallat “uthållighetsstyrka”.

Screenshot_2015-09-09-11-24-13
Ny maxpuls då..?
Screenshot_2015-09-09-11-24-07
Pulsfilen för ski-erg-passet

Cykel

Gårdagens eftermiddagspass kördes på cykel. A2 3.5h och samla höjdmeter var planen. Vi körde på Frösön och fick ihop strax över 1500 höjdmeter.

20150909_175859
Ponsilouma
20150909_180618
Fler junisar och en fin höstkväll.

Idag följdes träningen med ytterligare ett pass på 3,5 timme. Löpning + rullskidor. Så inom loppet av 21 timmar blev det 7 timmar träning. Fint det.

Även skytte har det tränats idag och imorgon blir det intervaller. Sen är det tusentals andra saker/projekt man vill/ska göra. Men det får bli en annan gång.. Nu gäller det att sova. Så man åtminstone får ihop 7timmars sömn. Vilket egentligen är för lite. Men jag satsar på kvalité framför kvantitet även här 😉

/ Simon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *