I SVT sändes under onsdagen Uppdrag Granskning. Denna gång hade dem granskat förekomsten av doping under 90-talet inom Längdskidåkningen. Ett intressant att kolla på tänkte jag. Som skidåkare och i med att jag läser idrottsvetenskap är man hyfsat insatt hur det  fysiologiska fungerar kring ett blodvärde/HB-värde. Programmet har väckt många reaktioner inom skidvärden, speciellt i Sverige och Norge. Där flera åkare har blivit anklade för manipulation av blodet och därmed fuskat. Åkare från flera andra nationer blev också utpekade. Troligtvis förekom säkert doping inom denna tidsperiod liksom det också gör idag. Bengt Saltin visade i programmet upp ett diagram då medelvärdet hos skidåkarena ökade under hela tiden under 90-talet, fram till dess att det blev känt att man kunde avslöja EPO. Då sjönk siffrorna kraftigt. Detta är svårt att förklara genom annat än att manipulation av blodet förekommit. Men samtidigt framgick det inte i programmet varifrån siffrorna kom… Ett annat dokumet repotrarna använde sig utav var blodvärderna från ett(!) världscuplopp i Lahti 1997. Med detta sektretessbelagda dokumet de fått från den finska skidledaren Kyrö, som förövrigt var till stor del inblandad i dopningskandalen i Lathi vid VM-01, ifrågarsätter alla de skidåkare som har ett relativt högt blodvärde. Många av Norska skidåkare blir ifrågasatta av Svt:s reporter Hasse Svens liksom några svenska skidåkare. Jag tror definitivt inte att dessa skidikoner var dopade och det känns inte som repotrarna är fullt insatta i skidåkningen. Så jag förstår att fd landslagsledare i Norge rasar mot dessa anklagelser, vilket de gör i SVTs program debatt. Så SVTs ifrågasättande om de norska och svenska skidhjältarnas oskyldighet känns som ett hån. De kan inte förstå hur många tusentals timmar dessa skidåkare har lagt ner och att de vigt sitt liv till skidåkningen..!

Jag likosm många andra ser brister i “anklagelserna” och att det är många frågetecken kring programmet. Detta tänkte bland annat jag på:

– Att det endast går på ett värde vid ett tillfälle är nog den största missvisande faktorn.

  • Bland annat hade åkarna nyligen tävlat på hög höjd vilket kan höja blodvärdet.
  • Värde är en idikation. dvs. att värdet kan skilja även om du tar det 2 ggr inom 5 min. Själv tog jag blodvärdet vid ett laborationstillfälle på universitetet med samma portabla utrustning de används sig av vid dessa tester på 90-talet. Jag fick resultaten 139, 151 och 144. Det sklijde alltså 12 enheter. Pålitligt?
  •  Reportrarna hävdar att normalt blodvärde ligger på 140. Mellan 130-170 säger flertalet källorna när man googlar det. 

– Sedan funderar jag på hur den finska skandalledaren Kyrö kan ha tillgång till dessa sekretessbelagda handlingar som SVTs repotrar använder??! Kanske vill Kyrö rentvå sig själv…?

– Att ha högt blodvärdet är genetiskt och en fördel som uthållighetsidrottare. Det är en del av den medfödda talangen en skidåkare kan ha. Jag tror det kan varit en hjälp på vägen och därför många av dem med högt blodvärde blivit så bra. Exempelvis Dählie om han nu hade högt blodvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *