JVM i Kontiolathi blev en positiv upplevelse. Det var en riktigt rolig vecka. Mycket trevligt sällskap och roligt att få mäta sina krafter i internationell konkurrens. 4 starter blev det för mig under mästerskapet och resultatmässigt kan jag inte säga att jag är nöjd. Men det finns mycket postivt att hämta i loppen och det finns stora möjligheter att utvecklas. Efter att studerat analyslistorna efter varje lopp så känns det som det finns stora möjligheter att avancera uppåt med en del träning.

Första starten var Distansloppet över 15kilometer. För min del blev det för mycket bom för at kunna vara med och kriga om en hög placering. 8 tilläggsminuter blev det. Men det vara svåra skjutförhållanden, då det blåste på rätt rejält.

Andra gången jag stod på startlinjen var det stafett och det blev ingen succé. Varken för mig eller laget. Jag gjorde en katastrofsträcka, något av det sämsta jag presterat under hela mitt liv. Säkert topp 5 över dåliga lopp.

Men det svänger fort i skidskytte och när det var dags för sprint gick det bättre. Med 1-0 i protokollet blev det en 22:a plats och bästa svensk. Det var tät och ca 30sek upp till 10:e plats. Lite besviken över placeringen när jag sköt så bra. Men det var tät och loppet var inte optimalt. Men bra.

Jag har flera sätt jag kunnat kapa tiden som var upp till täten. Bland annat kunde jag skjutit fullt och kapat 25sek. Haft en något bättre dag i spåret då det inte riktigt kändes lika bra som på distansen då jag endast var 25sek från snabbaste åktid. Nu var jag 59sek från snabbaste. Så säg till exempel att jag åkt 30sek fortare, samt haft lika bra skidor som på distansen. Då kanske jag hade kapat 10-20sek till. Sedan till det jag tappar mest tid på, skjutmomenten. I täten är dom ruskit snabba och snittar starx över 20sek per skjutning. själv sköt jag på 47 respektive 40sek under loppet och tappar ca 45-50sek(!) på de flesta. Där har jag mycket tid att kapa och ganska lättförtjänta sekunder att tjäna, då det är tyngre att ta igen dessa sekunder i varje skjutning. Så säg att jag kapar iaf 10sek på varje skjutning. Med dessa förbättringar har jag kapat 1.30min på min tid och jag var 1.36 efter segraren, så det optimala loppet och och lite guldvittring så… ja… ..

Det var spekulationerna efter loppet. Dagen efter var det dags för jaktstart och klättra i listan. Men så blev det inte. Sköt ganska dåligt, 7 bom och kroppen var lite seg. Så istället rasade jag till en 39:e plats. Men återigen kunde jag utläsa av analyslistorna att jag tappar alldels för mycket i skjutmomentet. Jag tappade mer tid stav till stav än ute i spåret(!) och då är stav till stav tiden ca 3min och tiden ute i spåret 30min…!

Så nu har jag skaffat mig mycket erfarenhet och vet bättre vad som krävs som skidskytt och vat vad jag behöver förbättra! Jag tar med mig åkningen på distansen med 8:e åktid och snabbast åktid på ett varv samt skjutningen på sprinten och en hel del andra massa småsaker och skyttekenp jag lärt mig unde rmästerskapet.

I övrigt var det mycket bra skött. Både arrangemanget och insatsen från de svenska ledarna och vallarna. De får ett fint betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *