Hej,

Tiden går och sommaren är här. Sommartid då mest träning skall göras. För tillfället och sedan 3 dagar tillbaka är jag i Idre och bedriver träningen.

Jag har sedan jag kom hit kunnat träna med Dalarnas bästa träningsgrupp Dala Sports Academy(DSA), kanske Sveriges bästa vad gäller längdskidor? Dem väljer Idre Fjäll och det är ju inte så konstigt med träningsmiljön finns här, Sveriges bästa antagligen. Har kanske nämnt det förr men tåls att nämna igen. Rullskidbana, kuperad terräng för rullskidor, löpning(fjäll & myrar) skidgång, gym, skjutvall mm mm. Allt som behövs för ett lyckat läger.

2016-06-17 17.39.09

Med DSA hann jag med tröskelintervaller, stakpass, 3 timmar myrlöpning och rullskidor på banan. Flera fina pass. Gårdagens dag såg ut såhär:

7:15 Uppstigning

8:15 Efter en grötfrukost, dubbla kaffekoppar och alla vanliga morgonbestyr, avresa till Idre Fjäll.

8:30 Möter upp DSA med bland annat kompisarna och kollegorna från Militärlaget Robin Norum & Gustav Eriksson(fd militärlag), för ett 3 timmars pass löpning i myr och obanat.

11:45 Färdig med ett bra pass och åker hemåt för lunch.

13:00  Lunchat klart, druckit kaffe, scrollat igenom sociala medier (dåliga vana?) osv

14:30 Vilat, sov 1 timme effektivt. Hade datorn bredvid sängen för att skicka mail, blev inte av. Somnade innan jag hann öppna datorn…

15:15 Avresa till Idre Fjäll för dagens andra pass. Rullskidor + skytte.

18:15 Pass 2 avslutat, 2 timmar effektiv rullskidåkning och skytte övrig tid samt de förberedelser som skytte kräver i form att sätta upp papptavlor och ta fram mattor.

19:15 Middag

20:00 Redovisar träning och fixar andra praktiska saker via datorn samt kapar ett par stavar.

21.15  Missar första kvarten av Tyskland – Polen. Visar sig inte göra så mycket då matchen slutar 0-0, men avslutar dagen framför fotbolls EM samtidigt som jag inhämtar info om allt möjligt med dator i ena handen och telefon i den andra.

23:00 Sängdags.

En bild från myren..
En bild från myren..
Å en till..
Å en till..

I övrigt flyter träningen på och sedan sist har jag bland annat:
– Genomfört landslagsläger på hemmaplan i Östersund
– Genomfört KFÖ (Krigsförbandsövning enligt kontrakt med hemvärnet) En del av det som ingår för att kunna delta i militära skidskyttelandslagets verksamhet.

Nu har jag också kunnat ta mig tid att vila ordentligt mellan passen dvs kanske slumra till och sova lite. Faktiskt en viktigt del för återhämtning och för att bibehålla kvalité på träningen. Med stora träningsmängder krävs det mer återhämtning och då är sömn effektivt.

Detta har jag inte tagit mig tid till hittills under träningsåret (Maj, juni). En del kollegor skulle kanske tycka det är långt i från en optimal satsning, medan en del aldrig sover mellan passen. En individuell sak också.

I de bästa världar (iaf skidskyttevärldar) skulle det vara optimalt och en förutsättning för världsresultat att alltid kunna vila ordentligt mellan passen. Med en för tuff träningsbelastning kan träningen i slutändan bli lidande, det säger ju sig själv. Men man är ju inget proffs, så ständigt måste man fixa och skapa förutsättningar för att bedriva idrotten, dessutom studier. Så sådana saker har jag gjort mellan passen. Men hoppas på mer tid för vila nu och framöver.

Vet faktiskt inte om man blir professionell skidskytt i Sverige dvs att skidskyttarna bara kan lägga sin tid att bli så bra på skidskytte som möjligt.

Lite synd kan jag tycka ibland, speciellt när man jämför med andra idrotter. Men jämföra kanske man inte ska göra. Jag är i alla fall glad över att jag kan ägna min tid till idrott i så stor utsträckning som jag gör! Det är ändå få förunnat.

2016-06-18 11.31.41

Avslutningsvis ska jag nu lägga benen i högläge eller liknande. Imorgon är det vila från den fysiska träningen efter flera bra träningsdagar. Avslutade just med ett pass styrka i TRX-band samt löpning innehållande en massa spänsthopp.

/ Simon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *