Simon

Info
Född: 1991simon21
Bor: Östersund
Hemort: Idre
Klubb: Lima Biathlon (skidskytte), Idre SK (längdskidor)
Intressen: Idrott, resa, entreprenörskap, toppturer och vänner.
Utbildning: Kandidatexamen Idrottsvetenskap Mittuniversitetet, (180 hp) och kurser inom Digital marknadsföring, ekonomi samt Sports management.

 

Framtida mål: OS 2022, Militär VM 2021

 

 

Vägen så långt

Uppväxt i Idre med ett extremt stort idrottsintresse. Utövade många idrotter, allt från bollsporter som golf och fotboll till andra skidsporter som alpint och skicross. Men valet föll ganska lätt på längdskidor när jag valde gymnasium. Dessförinnan hade jag kommit i kontakt med skidskytte för första gången. Vid ett läger SSSF anordnade provade jag skidskytte och fick fortsatt vara förtroende att delta vid ytterligare läger i en så kallad Ungdoms-OS träningsgrupp. Året efter som 16 åring vann jag guld i mitt första SM. Men detta ändra inte mina planer att gå skidgymnasiet (längdskidor) i Mora. Slopade dessutom drömmen om Ishockey-proffs då.

På skidgymnasiet i Mora utvecklades man som människa och skidåkare. Främsta meriter under juniortiden blev en 4:a plats vid JSM & 2:a Sverigecup. Längdskidor prioriterades främst, men tränade skidskytte lite sporadisk. Besökte skyttevallen i Mora alldeles för sällan. Men lyckades ändå kvalificera mig till Ungdoms-OS 2009 och tog ytterligare några SM-tecken i skidskytte. Sista året som junior, hamnade jag utanför JVM-truppen. Trots goda resultat.

Det gav mig motivation att försöka nå JVM i skidskytte, för att få åka ett internationellt mästerskap på juniornivå. Möjlighet fanns då man inom skidskytte är junior ett år längre. Jag kom till JVM och slutade som bäst på en 22:a plats i ett välmeriterat startfält. Åktiderna var bra. Men jag blandade och gav i skyttet. Jag tappade mer tid “stav-till-stav” än tid i spåret. Trots att åktiderna var 30 minuter och skyttet tog mellan 2-3 minuter. Jag hade blivit ännu vassare som skidåkare och fick med mig från denna säsong fler SM-tecken i skidskytte, men också medalj på U-23 SM i längdskidor.

Den nya utmaningen som skidskytte gav mig förde mig till Östersund för att kombinera studier med elitidrott. Detta efter en kort sejour i Falun. Denna säsong började jag träna skytte regelbundet. Säsongen gick bra. Men satsningen omfattade fortfarande längdskidor och skidskytte. I längdspåren tog jag en 12:e plats på senior-SM och en Silvermedalj och en 4:e plats på U-23 SM. Skidskyttesäsongen belönades med en Landslagsplats i Utvecklingslandslaget 2013-14. Från och med då var skidskytte högst prioriterat. Ett val jag är nöjd med. Skidåkning i sin roligaste form dvs skate samt utmaningen med skytte gör idrotten spännande!

Första året som skidskytt var bra. Mycket internationell tävlande och erfarenheter. Debuterade både i IBU-CUP, EM och Världscup. Världscupdebuten i Oberhof var häftig och med en 51:a plats kvalificerade jag mig för efterföljande jaktstart.

Detta banade vägen för mig inom skidskytte. Under ytterligare 3 år tränade jag i landslagets träningsgrupper och tävlade på internationell nivå som VC, EM och IBU-CUP. 2 år med Wolfgang Pichler som coach.

Från säsongen 2016/17 tränar jag med Team Skididrott, men med fortsatt tävlande i landslaget. Målet är att etablera sig i världseliten genom tävlande i världscupen och därefter mästerskap som VM och OS.

Urval Meriter:

• 12st SM medaljer från ungdoms SM och junior SM
• 2 medaljer i U23 SM längd och 3 SM medalj senior Skidskytte
• 22:a JVM skidskytte 2012
• 49:a i världscupdebuten 2014
• 33:a EM 2014
• 7:a Militär VM 2018
• Brons (Lag) – Militär VM 2018
• Silver (stafett) – IBU Cup 2018

 

Meriter 2017/18

1:a SM Masstart

3:a SM Sprint

11:a IBU cup Sprint, Ryssland

12:a IBU Cup Sprint, Italien

7:a Militär VM, 15km skate

Övrigt

4 st Militära VM

4 st EM skidskytte

Antal Internationella tävlingar, representerat Sverige: 86 st (2013-2020)

Bästa placering SM skidskytte: 1:a (2018, Masstart)

Bästa placering SM längdskidor: 12:a (2012, 15 km)

Lidingöloppet: 2.00.45 (2011)

Vätternrundan –

Vasaloppet: –

Nattvasan: 3.53.22 (1:a tillsammans med Kalle Westberg, 2020), 3.56.19 (3:a tillsammans med Daniel Nordebo, 2017)

3000m löpning: 9.27 (2011)

 

“Milen” Löpning: – (34.05, på bana i Krokom. Första och enda gången hittills).

Golf: 9,8 Hcp

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *