Säsongen 2020/21 har startat. Efter en extra lång försäsong sedan i Mars var det dags tävling på snö igen. Skidskyttepremiären gick av stapeln i Idre och tv-sändes i SVT.

Det är alltid svårt att veta hur man ligger till efter sommar med träning när det är dags för tävling igen. Men jag tror jag spelat mina kort rätt och tränat på ett effektivt sätt.

Min satsning genomför jag “på egen hand” dvs att jag inte ingår i någon träningsgrupp. Så träningsupplägg och uppbackningen runt omkring sköts på egen hand.

Därför riktar jag redan nu ett tack till de som stöttar! Det skapar förutsättningar att bedriva en idrottssatsning.

Ibland känns det som att allt runt omkring själva utförandet har större betydelse för prestationen. Tex material, återhämtning, planering osv. Om jag tränar 20 timmar effektiv en vecka, så har jag nog minst 20 (ja ibland säkert upp mot 40 timmar) timmar till som jag lägger på idrottsrelaterade saker.

Men jag tycker att jag fick ett bra kvitto på att träningen jag gjort, har jag gjort bra. Skidåkningen var stark under första tävlingshelgen, speciellt lördagens 10 km sprint. Jag slutade 10:a i det loppet med konkurrens från Sveriges, Tjeckien och Estlands landslag på plats. Näst snabbast tid i skidspåret, tiondelar från den snabbaste.

Dock är det skidskytte och skyttet fallerade, framför allt i stå. Med skjutresultatet 1-3, så ville jag helst bara snurra runt och göra om serien. Möjligen spänd är min analys. Något som jag vill komma ifrån och istället göra det på samma avslappnade vis som på träning. Men nånstans i bakhuvudet är man medveten om att det inte kommer så många fler chanser och att man “måste” sätta skotten, vilket kanske inte främjar skyttet.

Så delvis bra tävling, mycket nöjd med skidåkningen och bra skidor som är en förutsättning för att kunna åka fort. Dock ändå så är jag långt ifrån nöjd då skotten inte sitter.

Tävlingsdag 2 var det “Kortdistans” vilket innebär 45 sekunder tillägg per bom. Medvetet lugnare åkning denna dag för att kunna träffa på vallen. Men det var ändå svårt, då det var blåsiga och besvärliga förhållanden. En 16:e plats med 7st bom. Okej skidåkning, men det räcker inte med så många tilläggssekunder. Men jag gjorde mitt bästa och kunde inte träffa mer i vindbyarna.

Helgen efter bytte jag ut gröna Limadräkten till röda Boråskostymen för att prova lyckan på 15km Fristil i Bruksvallarna. Tyckte det kändes lovande dagen innan och formen var hyfsat tillbaka efter urladdningen på skidskyttepremiären. Med felval av skidor skulle jag sätta förstörde dagen för ett roligt lopp. Återigen blev jag påmind av hur viktigt “allt runt omkring” är och att det gäller att träffa rätt med rätt skidpar, struktur, valla osv. Det går inte att åka ikapp mot alla toppåkare, man måste ha lika bra skidor eller helst vara konkurrenskraftig mot toppen. 25:a blev slutplacering.

Framöver är det ovisst var gäller tävlingar och uttagningar till internationella tävlingar. Men jag tränar på och jobbar vidare. Mitt mål är att åka världscup och VM.

Det är kul att se svenska herrarna på pallen i Världscup. Med min fysiska kapacitet i åtanke och att jag kan matcha dem där gör att hoppet finns även för egen del.

simon idre fjäll

simon skytte idretävling idre

simon borås

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *