Hej!

Hoppas läget är fint och julen varit fin. Själv tränar jag på i fina omgivningar på Idre Fjäll som levererar en vit jul med mycket snö och vinterkänsla. Dessutom är temperaturen behaglig då den håller sig kring -5 och inte -25 som det brukar kunna vara. Nu är det en träningsperiod som gäller och nästa tävling blir strax efter nyår. Det blir spännande.

20161226_103031-01

 

Apropå nytt år och spännande saker så byter jag tvärt ämne, till ekonomi. Så här nedan kommer några rader om just ekonomi.

Ekonomi är ju något som berör alla och kanske inte så lätt eller roligt att ha koll på alla gånger. Med fast inkomst och regelbunden inkomst är det relativt lätt. Men sen finns det branscher som exempelvis idrottare som inte ger samma trygghet med fast och regelbunden inkomst. Då gäller det att vara smart och spela sina kort bra.  

Mitt bästa tips då är att öppna ett investeringsparkonto och sätta sig in i börsen. Läsa på om bolag och följa aktiekurser. Mycket information går att hitta idag, men i slutändan måste du ta dina egna beslut. Men mina tips är att investera på relativt lång sikt i stora bolag och därmed ta del av utdelningar. Med stora bolag menar jag investmentbolag som Industrivärden, Kinnevik eller Investor. Eller stabila förtag i branscher vi mer eller mindre är beroende av, exempelvis elproducenter och banker. Nedan är min ”Börselva” från i somras, med stabila företag i defensiven och mer offensivare ju längre fram.

borselvan

Men man ska även ta chansen att sälja på toppen och köpa in sig senare vid nedgång. När börsen sjunker gäller det att vara kylig och inte sälja i panik. En annan riktlinje när det gäller aktier är att inte binda kapital eller investera mer än du har råd att förlora.

Ekonomi för mig är att skapa trygghet. Ekonomisk trygghet ger en frihet att kunna göra vad man vill, i viss utsträckning, och det lockar mig mer än att konsumera. Men sen ska man komma ihåg att leva och göra det man tycker är roligt i nuet. Man kan inte spara för evigt. Men gör man det smart öppnar det sig möjligheter. Sen krävs det att man lägger tid och jobb, liksom med allt annat.

Sen ska man komma ihåg att alla har inte möjlighet till ekonomisk trygghet från start. Men alla kan jobba sig dit. I starten kan det vara svårt och ibland uppstår oförutsedda händelser, som snabbt måste lösas. Då finns exempelvis hemsidor som meddelandelan.se som vid första tillfället lånar ut mindre summor kostnadsfritt. Självklart ska man alltid försöka ha en ekonomisk buffert, men för de som inte har hunnit spara ihop till en buffert så kan ett kostnadsfritt lån tills lönen kommer vara avgörande för att klara den månaden.

Avslutar detta ämne för denna gång och kanske dyker ämnet upp igen. Ekonomi och investeringar är ju intressant. Dessutom har jag fler tips som skulle kunna vara användbara. Men det får bli en annan gång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *