Hej,

Inleder ett nytt inlägg med en rubrik som kanske ska locka någon enstaka läsare extra, nu när jag inte uppdaterat på ett tag. Nyheter och blogginlägg har det som sagt varit lite dåligt med här på hemsidan.

Men nu tänkte lämna en rapport om just den s.k barmarksträningen och kanske kan det vara starten till ett lite mer frekvent nyhetsflöde. “Ljuvlig barmarksträning” kanske inte är en mening en skidskytt eller längdåkare skulle beskriva sommaren träning med. Då den är rätt hård och det är mycket träning som genomförs. Men den kan ju också vara rolig, givande, utvecklade, trevlig, spännande, upplevelserik mm. Allt blir ju vad man gör det till, som man brukar säga!

ösd rollerski 2
Rullskidpass på banan i Östersund

Träningen så långt har för mig i stort sett gått som planerat. Jag har kunnat träna det jag planerat och tänkt mig, med ett undantag då jag fick en bristning i vaden förra helgen. Därmed har det inte blivit någon löpning denna vecka och troligtvis inte så mycket nästa vecka heller. Men jag kan åka rullskidor utan större problem.

kvällskytte7
En sommarkväll med skytte. Så härligt med sommarkvällar för övrigt!!

 

I träningsväg har det under Maj och Juni varit mycket träning med s.k lågintensiv träning med längre pass. Min kompis Mikael Sandgren skrev ett nyligen ett inlägg om varför man gör denna träning. Han sammanfattade det kort och bra såhär:

Effekterna av lugna långpass är ökad mitokondrievolym, ökad enzymaktivitet, ökat antal kapillärer, ökad förmåga att utnyttja fett som bränsle och därmed spara på glykogenet och få sänkt mjölksyrabildning för samma arbete. Det ökar även förmågan till snabb återhämtning. Skelett, leder och senor stärks för att klara långvariga belastningar.

Under de senaste veckorna har jag ökat intensiteten i träningen och de hög intensiva passen körs mer frekvent. För att sammanfatta de effekterna:

Effekterna av intervallträning är ökad syreupptagningsförmåga, ökad lungvolym, ökad slagvolym, ökad tålighet av mjölksyra samt bortförsel av mjölksyra, ökad buffertkapacitet, snabbare återuppbyggnad av kreatinfosfat samt förbättrad muskelkoordination vid maximalt arbete mm.

Alltså olika fysiologiska egenskaper vid de olika träningsformerna och intensitet. Egenskaper som krävs för i slutändan kunna åka fort på skidor.

 

Team Skididrott. Jag, Bettan, Danne, Ingela och Christoffer,
Team Skididrott. Jag, Bettan, Danne, Ingela och Christoffer,

Denna säsong kör jag som tidigare nämnt med Team Skididrott. Det skapar mer utrymme för att anpassa träningen mer individuellt. Det inspirerar och motiverar mig. Jag får träna på de delar jag känner att jag behöver utveckla mest samt att jag får fördela tiden på det som jag tycker är mest väsentligt för en skidskytt. Skidskytte har inte speciellt långa åktider och kräver mycket tempoväxlingar. Jämfört med längdskidåkningen liknar det mer sprintskidåkning än långloppsåkning. Så naturligt har jag inriktat mig mer åt det hållet och där finns också flera av de egenskaper jag vill förbättra. tex att bli snabbare på korta sträckor och ha en högre högsta fart osv.

ösd rollerski 5
Impulser. Ett ofta återkommande inslag i träningspassen.

Det jag har mer av i min träningsplanering iår är tex spänst, styrka, teknik och mer hög intensiva fartpass. Självklart mer fokus på skyttebiten, där har jag fortfarande mycket att hämta. Iaf i tävlingssituation.

skytte-styrka2
Skytte igen.

I och med att jag kan styra innehållet i min träning i större utsträckning har jag testat en hel del nya övningar inom tex styrka. Jag vill ju bli bra på skejt-skidåkning och därmed kört/skapat övningar som är väldigt grenspecifika med inspiration av 3D-styrka. 3D-styrkan är väldigt funktionell och med “3D” menas att det är rörelser i alla plan (sida, framåt/bakåt samt upp/ner). Vill man läsa mer om den träning, kan man också kolla in Procedos.com

Har nu satt ihop 3st grymma styrkepass med en del fina övningar. Många nya, men några gamla. Här nedan en ny. Med gummiband som motstånd och en medicinboll på 10kg som tyngd.

 

Nedan kombinerar jag en styrkeövning med skytte. Bra för styrkan, bra för skyttet. Denna övning (Bromsa på nervägen, hålla emot med bål, stabilisera knät och explosivt frånskjut ska likna en skejt-rörelse) med en medicinboll på X antal kilo och många repetitioner ger både syra och puls (över 80 % av maxpuls). Perfekt med tävlingslikt skytte. Annars måste jag köra hårda intervaller för att nå samma puls. Så ett extra tillfälle med kvalitet på skyttepasset. Obs, klippet är 40 sekunder långt. Men om ni skulle orka kolla, kan ni även lyssna hur många träff det blir 😉

 

Jag tycker det är kul med nya inslag i träningen. Både med mina egna samt från teamets coach. Ibland är det så spännande att jag läser/fördjupar mig i vissa områden inom träningslära och idrottsvetenskap trots att man fått ihop 180hp inom området (Nästan att jag läser mer nu, nu när man inte “måste”). Ibland går det tyvärr ut över nattsömnen, men intressanta ämnen just nu är höghöjdsträning, formtoppning, idrottspsykologi, kost och spänst/styrketräning.

Mest fokus på träning i detta inlägg. Men det är ju främst det jag sysslar med om dagarna och det som är mitt s.k jobb. Det är ju främst därför jag har denna hemsida. Det är en del i jobbet som elitidrottare att på ett eller annat vis marknadsföra sig själv. Men nästa gång kanske jag skiftar fokus och skriver om vardagssaker eller något helt annat. Vem vet 😉

Men angående marknadsföring kommer jag osökt in på att jag under veckan kommer skicka ut ett Nyhetsbrev under veckan. Ett nyhetsbrev som jag skickar till dig/Er som sponsor, samarbetspartner, medlem i Partnercluben (där du fortfarande kan bli medlem och ta del av erbjudanden samt vinna priser) eller om du på något annat vis hjälper mig i idrottssatsningen.

Men skickar man “bara” ett hejarop blir jag också glad. Det är inspirerande och motiverande att få glada hälsningar från olika håll ska ni veta.

Allra sist verkar det ju faktiskt som om sommaren är på väg!? 🙂 Det är ju riktigt nice med sommar. Då vill man ju bara vara ute och röra på sig! Inte sant!? Å då är ju faktiskt barkmarksträningen som rubriken lyder: ljuvlig 😉 Eller hur?

Har du liksom jag tänkt att träna och njuta av sommaren. Ja, då rekommenderar jag ju (såklart) Idre Fjäll. Perfekt träningsanläggning. Ska du dit eller vill ha tips på träningsrundor, boende, vandringleder eller något annat. Så hör gärna dig, så ska jag med glädje hjälpa dig.

VIRB0559_Moment
Arkivbild från ett pass på Idre Fjäll typ 2015

Ha en fortsatt bra sommar alla, så hörs vi inom kort!

aa, vi hörs! / Simon

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *