Ett härligt jullov är nu över, som till mestadels har bestått av mycket träning, skridskor och tävlingar.

Innan Jul var jag iväg på Sverigecup i skidskytte. Den tävlingen gick av stapeln i den lilla skidskyttemetropolen Lima. En distans tävling och sprint tävling stod på programmet. Jag åkte bra skidor under helgen, men med lite för dåligt skytte gled jag på en 8:e och en 9:e plats. Två resultat jag inte var riktigt nöjd med, men bland 91:or var jag andra man vilket var bra. Men vad jag inte visste då var att det skulle gå bättre…

För fösta helgen i januari packade vi väskorna åter igen och begav oss till värmländska Torsby, där sprint och jaktstarts SM medaljer skulle delas ut. Fösta dan var det två skjutningar och 7,5km som gällde. Skjutresultatet för mig blev 2+2 bom, vilket egentligen är lite för mycket. Men med mycket bra skidåkning krigade jag mig in på en fin 3:e plats endast 4 sekunder från guldet och en SM-medalj måste man vara nöjd med!

Nästa dag var det jaktstart som var tävlingsdisciplinen, men med alldeles för dåligt skytte kunde jag tyvärr inte svara upp till föregåendes dags bravader, det slutade med en 7:e plats. Vilket inte är fy skam det heller. Men jag skulle nämligen få en riktigt trevlig överraskning och födelsedagspresent. Jag fick efter helgen meddelandet att jag är uttagen och en av tre att representera Sverige vid Ungdoms-OS! Ett OS som avgörs i Polen i mitten av februari.

Innan skolan började skulle jag hinna med en tävlingshelg till. Nu till helgen var åter igen hela Sveriges skidelit samlade för att göra upp om de höga placeringarna i Sverigecupen. Även stjärnor som Charlotte Kalla var på plats. Lördagens tävling var Dubbeljakt, pursuit, skiathlon eller vad man nu vill kalla det. 10 + 10 km var det som gällde för oss killar i H17-18 klassen. Högt rankad som jag var stod jag i första startled och redo för att ta mig an Östersunds banor och såklart mina motståndare.

Loppet startade i ett högt tempo och det var många som var fram i täten och visade att de ville köra fort i det 95 man starka startfältet. Men den som visade det allra mest var Hällefors löparen och Torgny Mogrens arvtagare Simon Sveder, som hade en lucka på ca 20 sekunder då de 10 klassiska kilometrarna var avklarade. Men där bakom fanns jag med i en klunga bestående av 6 man. 6 tuffa skidåkare som inte viker ner sig i första taget.

Nu var frågan skulle klungan försöka åka i kapp den bortflyende Sveder, eller skulle de inrikta sig på att taktikköra och ta hem andra platsen? Själv höll jag till längre bak i klungan och lät de andra dra. Men med 5 kilometer kvar, kände jag att det var dags att göra något då fortfarande fanns krafter kvar. Så jag tog mig fram i täten och ökade farten. Resten av klungan fick då svårt att hänga på när farten ökades, det blev lucka bakåt och jakten på Sveder hade börjat. Jag plockade in sekunder efter sekunder och när ett varv återstod hade det ca 30 sekunderna blivit 15. Jag fortsatte att ta in sekunder, men Sveder visade sig ha lite krafter kvar och lyckades hålla undan. Men segermarginalen blev endast 3, 7 sekunder. Men med mina taktiska triumfer likt Petter Northug slutade man på en mycket fin andraplats! En andra plats som är ett grymt bra resultat.

Så sammanfattningsvis så är jag mycket nöjd med mitt jullov och mina framgångar i skidspåret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *