Fina förutsättningar och förhållanden inför Fjälltopploppet 2019. Kalla nätter, hårda spår och sol.

Från 3:e startled jobbade jag mig uppåt i fältet under stigningen mot Mittåkläppen. Först tappade jag lite positioner i en ganska hetsig klunga, men kom efterhand längre fram. Åkte nån kilometer runt 15-20 plats, där blir det lite ryckigt i backarna och de kommer folk bakom som vill avancera så att man måste bevaka positionen. Så när en lucka öppnade passade jag själv på att avancera. Hamnade först i eget led och plötsligt hamna jag först i fältet med ca en kilometer kvar till toppen på Mittåkläppsvägen. Då tänkte jag att det var lika bra att köra på, så fick man bestämma tempot själv.

Brände lite i benen på toppen. Tog dricka och sjönk bakåt i fältet. Så under den platta delen uppe på Mittåkläppsvägen låg jag bland de sista i en klunga på ca 25 man. Där låg jag bra för att kunna spara kraft.

Ner mot Ramundberget blev det lite små luckor. Norrmännen i fältet kändes osäkra och kröp inte ihop ordentligt. Men vi hann täppa till luckorna inför den rejäla stigningen uppför Ramundberget. Till en början gick det bra för mig, jag avancerade i fältet. Men sedan började orken tryta, speciellt i högerben. Vilket också är hängsidan. Det blev nästintill kramp i benet och jag fick sänka tempot. Jag satsade på att vara med täten på toppen för att kunna vara med in till mål. Det är svårt att ta ikapp förlorad tid i backen. Så halvväg upp försvann täten. Även andra klungan blev för tuff att haka på.

Blev själv med Martin Bergström. Vi gjorde ett försök att ta ikapp andra klungan. Kändes som vi tog in lite först, för att sedan tappa då även dem jagade klungan framför. Ner mot Össjöstugan gled Bergström ifrån med 3-4sekunder. Få sekunder, men för många för att orka trycka ikapp. Efter det blev det Solokörning in mot mål. Hade läge att gå med Hörnfeldt och norska skidskytten Dale då dem passerade mellan Össjöstugan. Men det gick inte, dels hade dem bra surf och dels var jag trött. Lyckades knipa 2 placeringar in mot mål, bland annat Dale som tidigare passerat.

Slutresultatet blev en 20:e plats. Man hade önskar på mer. Men fick ut mycket av det man hade i kroppen för dagen. Nyckeln är ju att vara med täten på toppen av Ramundberget innan man vänder hemåt. Får se om det blir ett nytt försök nästa år igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *