Hej!

Säsongen fick ett plötsligt slut. Mycket tidigare än planerat och det är väl inte så mycket att säga om det.

Det som är synd är att de tävlingar som blivit inställda är tävlingar jag satsat emot och haft som mål under säsongen. Jag hade sett fram emot att representera min nya skidklubb Borås SK på SM och min skidskytteklubb Lima SKG. Jag hade som mål att ta SM-medaljer, helst i båda grenarna.

SM programmet i längd såg fint ut, med följande discipliner i skejt: 30Km Masstart, stafett och 15km indivduell start. Lopp jag satte upp som mål förra våren och haft i tankarna på träningspassen under hela träningsåret.

Vartannat år (tillfälle!?) körs loppen i skejt respektive klassiskt, så det är ju bara vartannat år jag har chansen att åka dess discipliner i favoritstilen skejt. Så jag hoppas(!) att nästa SM blir skejt på dessa lopp i och med att det blev inställt i år.

Min säsong har varit blandad resultatmässigt.

För att nämna några resultat:

Sverigecup skidskytte: 1:a, 1:a, 1:a, 1:a, 2:a, 3:a, 3:a (7 st starter)

Sverigecup + nationella tävlingar längdskidor: 7:a (Bruksvallarna distans),  7:a (Bruksvallarna sprint), 8:a (Sverige Cup 15km Idre), 12:a (Sverige Cup sprint Idre)

Nattvasan: Tid; 3.53.22 (1:a)

7 lopp i IBU Cup, 30:e som bäst.

I det stora hela är jag nöjd med den fysiska formen och känner att jag kan åka skidor fort. I alla fall i mina bästa stunder, sen som alla har man ju lite dippar med formen. För mig beror dessa dippar tex på förkylningar eller problem med ryggen. Ibland skyttet när det gäller skidskyttet.

I år har jag bland annat lagt mer fokus på tung och explosiv styrketräning än tidigare. Det tillsammans med stort fokus på teknikträning på skidor har gjort att jag utvecklat min snabbhet och anaeroba förmåga. Vilket jag sett då jag kunnat hävda mig skapligt i längdsprint. Jag har inte åkt så många sprintar senaste åren, men tidigare var detta ingen styrka i skidspåret. Från att endast vid enstaka tillfällen gått vidare från kval på Sverige-cuper i längd, så kan jag nu hävda mig bra på Sverigenivå i sprint och i prologer nästan matcha dem som kör världscuper i sprint.

Dessutom har jag haft mycket fokus på intervallträning och bibehållit mängden intervallpass i träningsupplägget, som jag redan förra säsongen ökade i antal. Bland annat körde jag en intensivare period i höstas med nästan bara intervaller under 2 veckor.

Det jag ska åtgärda till nästa säsong är problemen med ryggen, som uppkommer efter för hård belastning under längre tid. Exempelvis under hårda träningsperioder eller för tight tävlingsschema. Det sistnämnda är ju svårt att åtgärda, då man inte alla gånger kan styra över vilka tävlingar man behöver köra. Exempelvis måste man tävla frekvent i Sverige-cup för att få chansen i IBU cup, tävla många lopp på kort tid även där för ett ev. få chansen att åka slutmålet (för mig) Världscup.

Så för att åtgärda ryggen krävs styrkeövningar(aktivering), rörlighet/stretch och tillräcklig återhämtning.

I övrigt ska jag satsa på att förbättra lite av allt utefter vilka krav som ställs på att åka skidor fort samt skjuta. Tex teknik, styrka, Vo2, skytteträning osv. Som jag varit inne på tidigare är inte distanspass i zon 1 prioriterat längre i samma utsträckning som kulturen inom skid-och skidskytteträning säger.

Men detta ska jag utvärdera i det närmaste och sedan fundera ut en plan samt strategi inför kommande säsong.

Alltså: Vilka mål ska jag sätta? Hur ska periodisera träningen? Vad ska jag ha mest fokus på? Vilka samarbetspartners behöver jag? Vilka ska jag ta hjälp av i satsningen? Vilka ska jag träna med?

Det ska jag lista ut nu.

Jag är mycket hungrigare nu än vid samma tidpunkt förra året! Dels för att det fungerat bättre samt att det känns som jag har mycket mer att hämta i tävlingar och mer att utveckla i träning.

Som alltid vill jag rikta ett tack till mina samarbetspartners!

IMG_5039

Idre Säsongspremiär skidskytte. Foto: Per Danielsson

 

IMG_5040

Idre Säsongspremiär Skidskytte. Foto: Niklas Olausson

 

IMG_5480

Sverige Cup Idre. Foto: Niklas Olausson

IMG_5674

Nattvasan 2020.Foto: Vasaloppet.se

7FF664C1-9DF9-4CE0-B650-D76DFA488D7A

Nattvasan 2020 med Kalle Westberg. Foto: Någon av vätskelangarna  på NV (Viktor Axelsson, Maria Nordström, Jonathan eller Magdalena Frost)

IMG_5757

 

Sverige Cup Östersund. Foto: Skidskytte.se

IMG_5278

IBU Cup Slovakien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *