Hej!

Har sedan mitten av vecka 42 befunnit mig på Idre Fjäll. Några dagars mellanlandning i Östersund efter hemkomsten från Mallorca, sedan bar av det av till Idre för mig. Fina kontraster det, från sol och bad på Mallorca till skidåkning på Idre Fjäll.

Statusen på Idre Fjäll

Ja, hur ser skidspåren ut på Idre Fjäll? Sedan 14 oktober har anläggningen erbjudit längdskidåkning på eftersom dem lagt ut sparad snö sedan förra vintern. Lägg därtill att det även är fullt fart med alpin skidträning också.

På stadion finns det en slinga som mäter ca 4 kilometer och räknar man med sprintslingan (som längdlandslaget använde) blir slingan 5.1 kilometer. Varvar man på stadion efter att man åkt den nedre slingan så blir det hela 5.5 kilometers skidspår.

Dessutom finns en stor yta på stadion preparerad för lek, teknikövningar, impulser eller vad man nu vill träna.

Spåren och föret har varierat en del, såklart efter temperatur och nederbörd. Några dagar har det varit lite isigt och glatt efter nysnö som har packat sig eftersom under dagen. Några dagar har det varit perfekta vinterförhållanden med kallsnön och hårda spår. Men bra att få åka i alla typer av skidfören.

I grunden är det hårt och packat. Så det är gott om snö och ingen sten i spåret. Man kan träna på bra skidor, jag har till och med testat mina tävlingsskidor.

I skrivande stund är det fortsatt fina förhållanden och relativt många som är här och åker. Alla skidförbundets träningsgrupper har varit här och för tillfället är Försvarsmaktens militära landslaget samt skidskytteförbundets lag här. Även flera klubbar är här och testar skidåkningen.

Sagt om Idre Fjäll:

Vad jag hör från spåret är alla nöjda. Flera av mina skidskyttekollegor tycker det är perfekt att komma hit och träna på tidigt snö. Tex Peppe Femling sa att det var bättre och längre spår än i Bruksvallarna när han kom hit (hur det ser ut där nu är oklart). Scott Dixon världscupåkare från Storbritannien tyckte att det alltid var så fint och bra spår i Idre under oktober. Även åkare från Norge väljer att komma hit. Kristoffer Skjelvik, skidskytt från med seger från IBU-cup i bagaget valde att lägga några träningsdagar här mellan sina landslagsläger. Han tyckte det var sykt fina förhållanden!

Nedan följer några bilder. 

DCIM206_VIRBVIRB0203.
Efter intervallpass med Viktor B.
VIRB Picture
Perfekta spår
C5C6CAC3-5B83-4F7B-B994-8D24EECEB0AE
Skidtester
EDFDE0A0-8967-460E-B093-BB899D6F7BD9
Lugn tur på klassiska skidor.
8533CCD5-E59E-459C-BABF-EE42E84E9B13
Konstsnö-slingan
DEE73604-EDD1-4076-89DE-3DA4B5E90645
Info med starttider och trailpass

Träningstatusen

För egen del ligger jag i fas med träningen och spenderar ca 2,5 vecka på snö här inför tävlingssäsongen. Det är perfekt. Nu tränar jag tillsammans med det militära landslaget veckan ut. Vi har gjort bra träning. Dessförinnan sparrade jag tillsammans med Viktor Brännmark på några intervallpass. Även ett fint intervallpass(7*11min) med norrmannen Skjelvik gjorde jag i Söndags. Förutom all skidåkning blir det några tuffa pass i gymmet. Både med vikter och på löpband. Allt för bra träning finns inom en radie på 1 kilomter, kan det bli bättre?

/ Simon

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *