Hallå,

Det är full fart på träningen. Gör ett försök att hänga med på bloggen också.

Strava tycker jag är kul, träningsnörd som man är. De flesta av mina pass dyker upp där. Det är kul att följa vad andra gör också. Ibland kan man hitta lite inspiration till att prova något nytt pass eller ny input kring träningen. Men allt som oftast när man mest följer andra skidåkare är det långa distans-pass som dyker upp i flödet. Kanske inte det mest nytänkande. Men nödvändigt för elitskidåkare hävdar det flesta.

Igår, när jag egentligen skulle göra andra saker, hamna jag vips inne på andra sidor. Bland annat kom jag in på artiklar om både höghöjd och intervallträning vs. distansträning.

Denna om höghöjd var intressant.

Marit Björgens träning har kartlagts, här kan man läsa om den.

En period under typ 2004-2008 (nåt sånt?) var 4×4 minuters intervaller på tapeten. Björgen anammade den en period,  ifrågasatt men rätt framgångsrik. Hur som helst en intressant artikel (hittade den in-scannad på nätet från tidningen GLID) bland annat ett experiment på alpinåkare som höjde sitt vo2-max med 20% efter 3 veckor med bara 4 minuters intervaller. Oklart hur träningsstatusen var innan i och för sig.

Nedan följer mina 4 senaste pass. Tröskelintervaller igår och max-styrka + ett halvhård skejtpass på det i torsdag, var 2 fina pass. Spänsten samma dag tog också rätt hårt. Endast ett längre pass löpning igår, för kapillär och mitokondriebildning som tydligen “bygger” skidåkaren. Eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *