Tja,

Tänkte dela med mig av ett inlägg jag skrev på minprestation.se:

Hejsan,

Simon Hallström här. Elitaktiv inom skidskytte och coach på Min Prestation. Jag använder laktatmätare som ett hjälpmedel i min träning och jag tänkte kort berätta om vilka användningsområden den har och hur den hjälper mig.

Här laktatmätning vid intervallpass
Här laktatmätning vid intervallpass

För en elitidrottare ser jag 3 stora användningsområden med att använda lakatatmätare:

 

Tröskelträning.
Genom att göra ett s.k kallat tröskeltest (även kallat laktattest) så kan jag få ut pulszoner jämfört med hur mycket laktat/mjölksyra jag har i blodet. Därefter lägga upp träningen och träningspassen i de pulszonerna.

Denna träningsbelastning som ligger vid eller strax under denna tröskel (tröskelträning) anses som den bästa för aerob uthållighet (förmågan att utnyttja hög % av max VO2). Tester där man mäter mjölksyrahalten i blodet kan därför ge mycket bra information om när tröskeln infaller, vilken hjärtfrekvens/arbetsbelastning (tröskelintensitet) som detta motsvarar, och den aktive kan på detta sätt använda sig av informationen för att optimera sin träning.

För att ta reda på sina intensitetzoner och tröskelnivå använder man sig utav tröskeltest ibland också kallat laktattest. Dessa test kan du göra i labb eller med hjälp av portabla mätare. Antingen genomför testerna på testcykel, löpband, ski-erg etc eller ute i fält.

Ett test-upplägg kan se ut såhär:

Ett progressivt test med ett antal 4 minuters intervaller. Via ett blodprov i fingret ser vi vid vilken nivå du börjar producera mer mjölksyra i blodet än
4 mmol. Vi mäter arbetspuls, laktatnivå i mmol, förslag på pulszoner vid olika träningsmodeller, uppskattad ansträngning och arbetsbelastning.

Återhämtningstatus
Genom att ta laktattest med jämna mellanrum kan jag hålla koll på hur träningsbelastningen ser ut över en längre tid. Exempelvis kan man på morgon mäta vilolaktatet och se hur belastat kroppen är. Vid höga värden kan det vara läge att lägga i handbromsen och lägga in någon extra återhämtningsdag.

Maxlaktat.
I en tävlingssituation jobbar man med höga laktatvärden och det är en fördel att kunna höja sitt tak för antalet mmol. Ju mer skillnad mellan tröskel och maxlaktat, ju mer har du att gå på. Att mäta maxlaktatet vid hårda pass kan också ge en indikation hur bra form du är i och om du har tillräckligt med energi genom fyllda glykogenlager vilket krävs för att producera mycket laktat och kunna arbeta fysiskt på en så hög nivå.

lactateplus

 

I ett kommande inlägg kommer vi närmare beskriva tröskelträning, det fysiologiska som händer i kroppen och mer om hur ett tröskeltest fungerar. Är du intresserad att läsa mer om produkten vi använder, se här på IntraMedic.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *